Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!
Weekopdracht 14:

Hoe ga jij door na 100 dagen?
Weekopdracht 13:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten vind je in jouw huishouden?
Weekopdracht 12:

Welk gebruiksvoorwerp kan jij delen met anderen?
Weekopdracht 11:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?
Weekopdracht 10:

Wat gooi jij weg nadat je hebt gekookt?
Weekopdracht 9:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Vorige opdracht vroegen we om het aantal verpakkingen te tellen dat je op één dag in je huishouden opent en dit in te vullen op het platform. Op het platform werden de resultaten hiervan bijgehouden ...


Vorige opdracht vroegen we om het aantal verpakkingen te tellen dat je op één dag in je huishouden opent en dit in te vullen op het platform.


Op het platform werden de resultaten hiervan bijgehouden in een speciale teller. In totaal hebben we in één week 177 nieuwe verpakkingen opengemaakt. Dit komt neer op een gemiddelde van 15 verpakkingen per deelnemer. Soms zijn dit verpakkingen van producten die we daarna nog vaker kunnen gebruiken. Andere verpakkingen gooien we gelijk weg.

Mirjam gaf het voorbeeld voor het maken van een beker anijsmelk. Vroeger maakte je een verpakking met anijsblokjes open. Daarin zaten verschillende klontjes. Tegenwoordig moet je voor iedere kop melk een nieuw staafje openen. Zonde van al dat verpakkingsmateriaal. 


Weekopdracht 8:

Van welk item weet jij nou nooit waar je het weg moet gooien?


Vorige week stelden we de vraag: Van welk item weet jij nou nooit waar je het weg moet gooien? Er kwamen producten voorbij die nog eerder de revue waren gepasseerd: waar laat je kaarsvet, wat doe je ...


Vorige week stelden we de vraag: Van welk item weet jij nou nooit waar je het weg moet gooien?

Er kwamen producten voorbij die nog eerder de revue waren gepasseerd: waar laat je kaarsvet, wat doe je met ballonnen of met mascara? Maar ook vragen over vervuild plastic en over satéprikkers kwamen nog eens voorbij. Wil je zeker weten waar je het bij kunt weggooien? Kijk dan eens op afvalscheiden.nu of vul je vraag in op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.


Weekopdracht 7:

Waar horen deze vijf items bij?


De eerste week van het nieuw jaar is weer snel voorbij gegaan. Vorige week hadden wij als weekopdracht een korte quiz opgesteld. Want waar horen die producten nu toch allemaal bij? Hieronder zijn de a...


De eerste week van het nieuw jaar is weer snel voorbij gegaan. Vorige week hadden wij als weekopdracht een korte quiz opgesteld. Want waar horen die producten nu toch allemaal bij? Hieronder zijn de antwoorden terug te vinden. 

Chipszak
De chipszak moet bij het restafval. Door het laagje aluminiumfolie in de zak kan het niet recycled worden. 

Pizzadoos met vetresten
De doos moet bij het restafval. Door de vetresten is het papier vervuild en niet meer geschikt om te recyclen als papier.

Vensterenvelop
De envelop mag gewoon bij het oud papier. Het kunststof venster levert geen problemen op bij het recyclen.

Theeglas
Een theeglas heeft een andere samenstelling dan gewoon glas. Daarom moet het bij restafval.

Lege spuitbus voor deodorant
De lege spuitbus mag bij het metaal. Je kunt deze gratis inleveren op de milieustraat.

Bron: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/


Weekopdracht 6:

Hoe zorgen jullie voor afvalvrije feestdagen?


Wat hebben we genoten van al dat heerlijke eten en drinken de afgelopen weken. Maar wat doe je met het eten en andere producten die overbleven?   Het deed ons goed om te lezen dat sommige deelnemers...


Wat hebben we genoten van al dat heerlijke eten en drinken de afgelopen weken. Maar wat doe je met het eten en andere producten die overbleven?

 

Het deed ons goed om te lezen dat sommige deelnemers ook na de kerst nog van hun kerstdiner konden genieten. Tip van de week was: let op wat je koopt. Zorg dat het niet teveel is. Zonde om spullen die je niet gebruikt, uiteindelijk weg te moeten gooien.


Weekopdracht 5:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


In de afgelopen week namen we ons kliekjes-gedrag onder de loep. Van verschillende deelnemers kregen we ontzettend veel goede tips.  Leo maakte een heerlijke vissalade van zijn kliekjes, Lieselot geb...


In de afgelopen week namen we ons kliekjes-gedrag onder de loep. Van verschillende deelnemers kregen we ontzettend veel goede tips. 

Leo maakte een heerlijke vissalade van zijn kliekjes, Lieselot gebruikt overgebleven rijst, couscous of vermicelli voor een Marokkaans dessert en Marjan maakte een foto van de kliekjes die ze in bakjes in de diepvries bewaart.  

 


Weekopdracht 4:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Vorige week keken we naar afval buiten de deur. Ben jij buiten de deur ook heel bewust bezig of vergeet je al je principes als je buitenshuis bent? De reacties waren verdeeld. Maar toch: als het even ...


Vorige week keken we naar afval buiten de deur. Ben jij buiten de deur ook heel bewust bezig of vergeet je al je principes als je buitenshuis bent? De reacties waren verdeeld. Maar toch: als het even kan nemen de meeste deelnemers hun afval mee naar huis, om het daar alsnog te scheiden. Een enkele deelnemer neemt zelfs onderweg wat zwerfafval mee. En deelneemster Anne-Marie spoort haar collega's aan om op het werk te scheiden. Heel goed! 


Weekopdracht 3:

Wat is jouw beste tip om afval te voorkomen?


De beste tips om afval te voorkomen? Voor de meeste mensen begint dat toch in de winkel. Koop zo weinig mogelijk producten, waarvan je weer restafval overhoudt. En na het vertrek van Sinterklaas krege...


De beste tips om afval te voorkomen? Voor de meeste mensen begint dat toch in de winkel. Koop zo weinig mogelijk producten, waarvan je weer restafval overhoudt. En na het vertrek van Sinterklaas kregen we nog een fijne tip van Anne-Marie: gebruik je overgebleven peper- en kruidnoten als taartbodem of voor een toetje (vlaflip of trifle).  Stamp ze fijn in een vijzel en je kunt ze zo nog goed gebruiken!


Weekopdracht 2:

Wat is er nodig voor minder afval en meer afvalscheiding?


We ontvingen veel tips. Zo schreef Marjan dat het begint bij de bron - de verpakkingsindustrie. Zij zouden beter rekening moeten houden met wat makkelijk te hergebruiken of te recyclen is. Andere deel...


We ontvingen veel tips. Zo schreef Marjan dat het begint bij de bron - de verpakkingsindustrie. Zij zouden beter rekening moeten houden met wat makkelijk te hergebruiken of te recyclen is. Andere deelnemers noemde de rol van de overheid. Moet er een hogere belasting op restafval worden ingevoerd? Daarover waren de meningen verdeeld.  

Daarnaast is voorlichting en bewustwording nodig. Veel mensen realiseren zich niet wat het effect is van afval op het milieu en op de wereld. En daardoor is afvalscheiding voor hen geen prioriteit. Wat dat betreft zijn we met onze deelname aan 100-100-100 al heel goed op weg. Hopelijk inspireren we hiermee familie, vrienden en buutgenoten. Samen laten we zien hoe makkelijk het is om bewuster met afval om te gaan!


Weekopdracht 1:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


Het zal je misschien niet verbazen, maar het meeste afval ontstaat dus echt in de keuken. Etensresten, snijafval en verpakkingen. Maar ook bijvoorbeeld luiers en kattenbakkorrels. Wat ons nog meer op...


Het zal je misschien niet verbazen, maar het meeste afval ontstaat dus echt in de keuken. Etensresten, snijafval en verpakkingen. Maar ook bijvoorbeeld luiers en kattenbakkorrels.

Wat ons nog meer opviel: bijna alle deelnemers hebben bakjes, tasjes, of andere aanpassingen gemaakt in en om de keuken. Alles om het afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken. Heel goed! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Bovendien zijn er in de afgelopen week allerlei handige tips uitgewisseld. Zo schreef deelnemer Leo dat hij lege glazen flessen vult met zelfgemaakt vruchtensap. En deelneemster Liesbeth gebruikt afval voor creatieve doelen: de wc-rolletjes en de eierdozen gaan mee naar school zodat ermee geknutseld kan worden. Van plastic deksels maakt ze kerstballen. Hartstikke leuk.